tisdag 17 februari 2009

Diskussionuppgift 1!

En av de första uppgifterna vi fått är att undersöka IT-policyn i kommunen vi arbetar i och att göra ett förslag till hur man kan informera och få godkännade från vårdnadshavare att publicera bilder och namn på på ders barn på nätet. Här är mitt diskussionsförslag.


Presentation

Jag arbetar på Georgshillsskolan i Hörby. Det är en F-9/10 skola – förskola, grundskola, särskola och träningsskola. Under de 15 år skolan varit verksam har kultur och drama varit en stor del av arbetssättet. För 3 år sedan beslutade kommunen att införa profilskolor och då föll naturligtvis valet, för vår del, på bild-drama-musik-profil. Jag undervisar i Bild, Drama och Scenografi.
Denna profil genomsyrar undervisningen på alla stadier men speciell år 7 – 9 då profilklass är valbar. Vi har f n två profilklasser i år 7, tre profilklasser i år 8 och två profilklasser i år 9. År 7 läggs tyngdpunkten på undervisningen i profil på utbildning i allt från dramaövningar, smink, sång, dans, scenografi, ljus, etc. År 8 får eleverna välja en fördjupning i musik, drama eller scenografi/teknik. År 9 ägnas alltid åt att sätta upp en stor teaterproduktion med allt från audition för rollerna, riktig ljud- och ljussättning, orkester och scenbygge. Pjäsen, som oftast görs i musikalversion, visas sedan för alla skolor i kommunen på dagtid och för offentligheten på kvällstid. Ca 12 förställningar ges och alla brukar vara slutsålda. Budgeten för projketet bruka ligga på ca 50 000 kr men har något år uppgått till 100 000 då vi köpt in ny ljud eller ljusutrustning.

Idén att starta en webbtidning föddes av att så få människor egentligen förstår vilket enormt arbete som ligger bakom ett projekt som detta. Det behövs en informationskanal för att få ut budskapet till föräldrar och andra intresserade.




Projektförberedelser

Hörby kommun har IT-policy, som bifogas, men har inga dokument eller medgivande till vårdnadshavare för publicering av elevers namn och bild. När eleverna börjar i skolan varje hösttermin går det dock hem ett dokument för medgivande att få filma eller att fotografera en elev, för att användas i undervisningssyfte. Förvisso är webbtidning i undervisningssyfte men kommer ju att spridas till allmänheten.

Då Hörby kommun har ett nätsystem som heter schoolsoft, där elever, lärare och vårdnadshavare kan kommunicera, är det ett bra ställe att börja informera om projektet och bjuda in vårdnadshavarna till ett informationsmöte. Min erfarenhet är att om man bjuder in föräldrar till information och diskussion blir det mycket färre problem längre fram! Minnesanteckningar eller protokoll från detta möte läggs sedan ut på schoolsoft så att de som inte var närvarande också kan får informationen. Ett medgivandedokument skickas sedan ut till alla berörda elever för underskrift av vårdnadshavarna. I framtiden kan man tänka sig att detta dokument automatiskt går ut vid varje nytt läsår, tillsammans med övrig information och medgivande.







Förslag till kallelse

WEBBTIDNING!
Vår skola arbetar ju årligen med vårt stora dramaprojekt. Det är väldigt få som förstår vilket enormt arbete våra ungdomar lägger ner för att ro detta iland! Därför vill vi starta en webbtidning där vi kan följa arbetet, allt ifrån auditions, repetitioner, scenbygge, kostymtillverkning och allt annat som är involverat i detta.
Det kommer att innebära att våra elever exponeras för en större publik. Läsare över hela världen kan följa vårt arbete, vilket öppnar för nya och spännande möjligheter. Andra skolor kan ta del av vårt arbete liksom släktingar och vänner. Det kan ibland kännas skrämmande att så många okända människor kan ta del av vad vi gör.

Därför kallar vi nu till ett informationsmöte där vi dels pratar om Hörbys IT-policy, vad webbtidningen kommer att innehålla och etiska regler, kort sagt:
Vad innebär detta för mitt barn!
Välkomna!
Ewa-Mona Håkansson, bild/drama ped.


Förslag till medgivandedokument

Härmed ges medgivande att
elevens namn och personnummer
får bli publicerad, både med namn och bild i Georgshillskolans webbtidningsreportage.
Vi har även tagit del av Hörby kommuns IT-policy.

Hörby

……………………………………………………………………………………
Vårdnadshavares underskrift

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar