torsdag 16 april 2009

Bildanalys - parafras




Detta är den bild jag valt för en analys av en parafras.

Parafrasen bygger på Michelangelos fresk i Sixtinska kapellet, som visar hur Gud ger Adam liv efter det att han har skapat människan.
I originalbilden ligger Adam orkeslös och blek och mottager Gud kraft för att få liv. Också i denna bild ligger Adam blek och orkeslös när Gud räcker ut sin hand.Denna gång är det dock inte liv som Gud vill ge. Istället vill Gud att Adam INTE längre ger liv.
Det Gud ger Adam är en kondom!
AIDS och HIV sveper fram som en farsot över världen. Alla är överens om att sjukdomen är sexuellt överförbar. Det som kan stoppa farsoten är ett gemensamt krafttag och då måste religiösa och kulturella traditioner överbyggas. Trots att det handlar om tabubelagd mark.
Den katolska kyrkan acceptera eller tolererar fortfarande inte användning av kondom, utan anser att det är mord. Alla former att stoppa liv är förbjudet. Katolska kyrkan predikar istället avhållsamhet och, som de flesta ickekatoliker tycker, inte ser verkligheten som den är! Människan är en sexuell varelse och kommer inte att stoppas av någon moralisk predikan!
Ja ….. utan att själv lägga någon värdering på det hela - men denna bilden är nog den bästa parfras jag sett på länge. Här finns verkligen ett motiv med en djupare innebörd och den har även använts till en djupare innebörd.
Sammanfattningsvis ger bilden en helt annan syn på livet än den ursprungliga katolska tolkningen. Gud ger möjlighet till alla sorter av kärlek! Gud vill att kärlek ska finnas i alla former, även homosexuell. Det som inte är accepterat är spridning av död. Så den nya tolkningen är ju faktiskt den samma!!!!
Ge liv!!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar